0 258 242 00 67  |  
HABERLER
Bireysel Emeklilik Sistemi Teşvikleri ve Haklarınız

 
 
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde sunulan teşvikleri üç aşamada değerlendirebiliriz: 
 
Katkı payı ödemeleri aşamasında 
Katkı paylarınız yatırıma yönlendirilirken 
Sistemden ayrılırken 
 
Devlet Katkısı Uygulaması; 
 
01.01.2013 tarihinden itibaren, önceki dönemlerde katkı payının vergi matrahınızdan indirilmesi ile sağlanan vergi avantajı uygulaması kaldırılarak, bireysel katılımcıların ödedikleri katkı paylarına devlet katkısı verilmesi uygulaması getirilmiştir. Bu uygulamaya göre katılımcıların ödedikleri her katkı payının %25'i kadar bir tutar, devlet katkısı olarak katılımcının emeklilik sözleşmesine bağlı ayrı bir hesapta takip edilecek ve diğer birikimler ile birlikte yatırıma yönlendirilecektir. Devlet Katkısı uygulamasından vergi mükellefi olunması ya da vergi ödenmesi şartı aranmadan katkı ödeyen bireysel katılımcılar faydalanabilecektir.Devlet katkısının hesaplanmasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar ile 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoyları adına ödenen ve şirket hesaplarına nakden intikal etmiş olan katkı payı ödemeleri dikkate alınır. 
 
Katılımcının bu sistem aracılığı ile yararlanabileceği azami Devlet Katkısı tutarı, ilgili takvim yılı için belirlenen yıllık toplam brüt asgari ücretin %25'idir. 
 
Devlet katkısı uygulamasından yararlanmanız için ayrıca bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Ödeyeceğiniz her katkı payı, limitler dahilindeki tutara kadar devlet katkısından doğrudan yararlanacaktır. Bu nedenle, 01.01.2013 tarihinden sonra katkı payı ödemelerinizin yapıldığına dair tarafınıza gönderilecek olan tahsilat makbuzlarını devlet katkısı teşviğini almak için bir kuruma ibraz etmenize gerek olmayacaktır. 
 
Söz konusu devlet katkısı Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki sözleşmelerinizin tamamı için tek bir limit olarak uygulanacaktır. Devlet katkısı tutarı, şirketimiz veya bir başka emeklilik şirketinde bir veya birden fazla sözleşmeniz olması halinde, her aylık tahsilata göre sözleşmeleriniz arasında oransal olarak paylaştırılacaktır. Bu tutarların hesaplanması Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından yapılacak ve hak edilen devlet katkısı tutar(lar)ı nakit olarak katılımcı adına bu merkez tarafından ilgili sözleşmelerin bulunduğu emeklilik şirketl(er)ine aktarılacaktır. 
 
Devlet katkısı tutarı, sistemde kalma süresine bağlı olarak hak edilir. 01.01.2013 tarihinden itibaren sisteme bireysel katılımcı olarak yatırılan katkı payları üzerinden elde edilen Devlet Katkısı hak edişi aşağıdaki sürelerce uygulanır: 
 
a) En az üç yıl sistemde kalınması durumunda; Devlet Katkısı hesabındaki tutarın %15'ine, 
 
b) En az altı yıl sistemde kalınması durumunda; Devlet Katkısı hesabındaki tutarın %35'ine, 
 
c) En az on yıl sistemde kalınması durumunda; Devlet Katkısı hesabındaki tutarın %60'ına hak kazanılır. Bu sürelerin hesabında emeklilik sözleşmesi esas alınmaktadır. 
 
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emeklilik hakkı kazananlar (10 yıl sistemde kalarak 56 yaşını doldurmuş katılımcılar) ile bu sistemden vefat veya malûliyet nedeniyle ayrılanlar, Devlet Katkısı hesabındaki tutarın tamamına yukarıdaki sürelere bakılmaksızın hak kazanmış olur. 
 
Bunlara ek olarak, 29.05.2012 tarihi itibariyle Bireysel Emeklilik Sistemi'nde olup 29.06.2012 tarihinden itibaren iki yıl içinde herhangi bir emeklilik sözleşmenizi birikiminizi alarak sonlandırırsanız, 31.12.2014 tarihine kadar Bireysel Emeklilik Sistemi'ne yatıracağınız katkı payları için Devlet Katkısı'ndan yararlanma hakkınızı kaybedersiniz. Önerimiz Devlet Katkısı'ndan yararlanmanız için ödemelerinizi aksatmamanızdır. 
 
Halen sistemde olan katılımcılarımız ise sistemde bulundukları süreyle orantılı olarak Devlet Katkısı tutarını daha erken hak edebileceklerdir. 
 
Mevcut katılımcılarımızın Devlet Katkısı hak ediş sürecinde, yeni BES kanununun yürürlüğe girdiği 01.01.2013 tarihine kadar sistemde geçirilen toplam süreye bağlı olarak ve en az üç yıl (31.12.2016 dahil olmak üzere) sistemde kalınması koşulu ile bir defaya mahsus olarak, 
 
01.01.2013'e kadar 
 
a) Sistemde üç yıldan fazla, 6 yıldan az bulunulması durumunda 1 yıl, 
 
b) Sistemde altı yıldan fazla, 10 yıldan az bulunulması durumunda 2 yıl, 
 
c) Sistemde on yıldan fazla bulunulması durumunda 3 yıl süre Devlet Katkısı hak ediş sürenize eklenecektir. 
 
Katkı payları değerlendirilirken 
 
Emeklilik yatırım fonlarının kazançları, kurumlar vergisine tabi değildir. 
Diğer yatırım fonlarından farklı olarak emeklilik yatırım fonlarındaki değer artışları da vergiden muaftır. Dolayısıyla Bireysel Emeklilik Fonları, stopaj uygulanan diğer yatırım araçları (hisse senedi, tahvil, bono) ile karşılaştırıldığında çok daha avantajlıdır. 
 
Sistemden Ayrılırken 
 
On yıldan az süreyle katkı payı ödeyerek ayrılanlar ile bu süre içinde kısmen ödeme alanlara yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarı üzerinden % 15, 
On yıl süreyle katkı payı ödemiş olmakla birlikte emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlar ile bu süre içinde kısmen ödeme alanlara yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarı üzerinden % 10, 
Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarı üzerinden %5, oranında gelir vergisi stopaj kesintisi yapılacaktır. 
 
İLETİŞİM
Adres : Sırakapılar Mh. 1583 Sk. Irmak İş Merkezi No:20 K:1 Merkezefendi / DENİZLİ
Ofis : 0 258 242 00 67
e-Posta : info@gtssigorta.com
Fax : 0 258 263 02 58
Gsm : 0 533 573 28 82

           
Mega Tasarım 2015